top of page

CHRISTIANSØ

ØSTERSKÆR

Østerskær er et ubeboede klippeskær. Skæret ligger 300 meter øst for Christiansø. Gråsælerne holder også til herude på Østerskær. Østerskær er Danmarks østligste punkt med en længde på 59 meter og en Bredde på 31 meter

INDLEDNING

Ertholmene er en øgruppe ca. 20 km nordøst for Bornholm. Øgruppen består af to beboede øer Christiansø og Frederiksø, samt nogle små ubeboede øer og klippeskær. De to hoved øer er forbundet med en 30 m lang bro. Ertholmene er ikke del af nogen kommune, men sorterer under Forsvarsministeriet Ministeriet udpeger så en administrator. Øen har også egen læge samt en skole, hvor børnene kan gå til og med 7. klasse. Derefter skal børnene på Efterskole, hvor det idag er Bornholms Efterskole i Rønne de fleste børn tager til.

HISTORIE

Der var formentlig ikke fastboende befolkning på Ertholmene før i slutningen af 1600-tallet. Inden da hed øerne Kirkeholmen (nu Christiansø) og Boholmen (nu Frederiksø).

 

I 1684 besluttede Christian 5. at bygge et fæstningsanlæg på øerne omkring den naturlige havn mellem Kirkeholmen og Boeholmen. Anthon Coucheron fik opgaven og blev den første kommandant. Fæstnings øerne, kom til at hedde Christiansø (efter Christan 5.) og Frederiksø (efter Frederik 4.) Fæstningen bestod af to kanontårne, Store Tårn på Christiansø og Lille Tårn på Frederiksø, samt nogle bastioner og stenmure. Fæstningens andre bygninger blev opført med havnen som centrum. Fæstningen fungerede som militært anlæg indtil 1855.

 

Indbyggertallet toppede ved folketællingen i 1810 med 829 indbyggere. Siden faldt indbyggertallet drastisk, især efter fæstningen blev nedlagt i 1855.

 

I 1821 blev Jacob Jacobsen Dampe (Dr. Dampe) overført til fængsel på Christiansø under skarp bevogtning. Oprindelig var han idømt dødsstraf ved domstolene, men det blev ændret til livsvarigt fængsel af Frederik 6.

 

Efter fæstningstiden blev Ertholmene også et fiskersamfund. Mange af de gamle militære anlæg er stadig bevaret, og alle bygninger og mure er i dag fredet. Turisme er blevet et stort erhverv på øerne, som årligt blev besøget af 60-80.000 turister, nu idag ca. 40.000 turister

 

Ertholmene er ikke og har aldrig været omfattet af den kommunale inddeling i Danmark. Ertholmene ejes af den danske stat og styres af Forsvarsministeriet.

 

I forbindelse med Stukturreformen i 2007, hvor der indførtes et statsligt sundhedsbidrog blev beboerne på Ertholmene som de eneste i Danmark fritaget for betaling af bidraget. Da man ellers kunne havde frygtet, at folk ville flytte fra øerne.

Krigen ved verden ende

DKK 349,95

CHRISTIANSØ

Christiansø er den største ø i Ertholmene.

Areal: 22.3 ha. = 223.000 m2

Højeste punkt: Møllebakken, 22 meter over havets overflade.

Opkaldt efter: Kong Christian 5.

Længe 710 meter og Bredde 430 meter.

FREDERIKSØ

Frederiksø er den tredjestørste ø i Ertholmene og den næststørste beboede ø. Areal: 4 ha. = 40.000 m2

Højeste punkt: 8 meter over havets overflade.

Opkaldt efter: Kong Frederik 4.

Længde 440 meter og Bredde 150 meter

GRÆSHOLMEN

Græsholmen som er ubeboet, det er den næststørste ø i Ertholmene.

Areal: 9 ha. = 90.000 m2

Højeste punkt: 11 meter over havets overflade.

Længde 430 meter og Bredde 283 meter

 

​

Græsholm er et fuglereservat og er ikke tilgængelig for offentligheden. Mange forskellige fuglearter yngler på Græsholmen. De hyppigst forekommende er sølvmåger, lomvier og alke. En alkekoloni på 7-800 par findes på øen, som er den eneste yngleplads for alken i Danmark.

TAT

Tat er et lille ubeboet klippeskær ca. 1 km nordvest for Christiansø. Skæret er ca. 100 meter langt og 75 meter på det bredeste stykke. Øen er omgivet af 10 meget små skær, hvoraf de største hedder Langeskær, Loen, Kalven og Firken. Det eneste der er på Tat, er et lille fyr. Navnet Tat kommer fra en gammeldags metode til at fange ål. Når man tatter ål anvendes et langt skaft med line og madding som føres ned mod bunden hvor ålene nipper til maddingen hænger fast og kan hales op. Tat er en fuglereserveret ø der er ikke adgang til øen for offentligheden.

LILLEØ

Lilleø er en lille ubeboet ø sydvest for Frederiksø. Øen er en del af et fuglebeskyttelsesområde for havfugle.

Længde 58 meter og Bredde 32 meter

HØGEBUR

Høgebur er et meget lille klippeskær midt mellem Christiansø og Østerskær. Skæret er kun synligt ved lavvande.

TYVESKÆR

Tyveskær er et lille ubeboet klippeskær nord-øst for Christiansø. Skæret er ca. 40 meter langt og ca. 30 meter bredt.

VESTERSKÆR

Vesterskær er et lille ubeboet klippeskær. Skæret ligger 75 meter vest for Frederiksø og er ca. 100 meter langt og 50 meter på det bredeste stykke. Længde 120 meter og Bredde ca. 25 meter

Sketched Seagull
bottom of page